Drömmen om en framtid utan engångsplast

Idén till Maja & Maika föddes i Australien. Jag, Elisabet, har bott där i tio år och min dotter Maja är född där. För ca 3 år sedan var vi tillbaka och hälsade på vår familj där. Maja har en liten kusin där som heter Maika, därav namnet Maja & Maika.

I Australien hittade jag något som Aboriginerna använde till att förvara sin mat i. Det var tyg som dom hade behandlat med en blandning av bivax och aloe vera. Jag tyckte det var en väldigt bra idé, trött som jag var på att använda engångsplast såsom plastpåsar och plastfolie.

När vi kom hem till Sverige igen så ville jag göra mina egna bivaxdukar. Jag stod i köket hela sommaren och mixtrade. Till slut kom jag fram till den perfekta blandningen. Jag ville att de skulle vara kladdiga så att de höll fast bättre men även gick att använda längre pga sin klibbighet. Jag lade till kåda för att få det resultatet och bytte också aloe veran mot kokosolja.

Elisabet och Maja
Bivaxfolie / bivaxduk

Minska plastanvändningen

Den stora skillnaden med bivaxfolie gentemot plast är att de naturliga materialen andas och motverkar mögelbildning på livsmedlen samtidigt som de ger skydd från luftexponering, vilket förhindrar uttorkning.

Bivaxfolierna kan användas till förvaring av grönsaker, bröd, ost, middagsrester, jäsande degar etc., både i och utanför kylskåpet. Till skillnad från andra miljövänliga alternativ, så som glasburkar, tar bivaxfolien mycket mindre plats i kylskåp och skafferiet.

Varje år beräknas mellan 8 och 13 miljoner ton plast hamna i naturen. Tack vare användningen av bivaxfolie kan vi minska den siffran. Men vi kan även återanvända den plasten som redan finns i havet och det har jag gjort med mitt andra företag Water & Virgo där jag tillsammans med min barndomsvän Jessica har designat solskyddskläder vars tyg kommer från återvunnen plast från haven.

/ Elisabet Light

Grundare av Maja & Maika